Wijn bewaren

Vrijwel iedere wijnkenner / wijnliefhebber wil na een bezoek aan een wijndomein, of een prachtig ingerichte wijnhandel, zelf ook graag een sfeervolle wijnkelder maken. Aan welke vereisten een wijnkelder moet voldoen is voor de meesten helaas onduidelijk. Onderstaand leggen we u een en ander uit.

De optimale omstandigheden
Een goede wijnkelder heeft een stabiele temperatuur die tussen de 10 en 14°C. ligt, een luchtvochtigheidsgraad van tussen de 60 en 80%, het is er geurneutraal, goed geventileerd, donker en vrij van trillingen. Bijna geen enkele kelder zal aan alle eisen voldoen. Gelukkig is het vrijwel altijd mogelijk om de omstandigheden aanzienlijk, zoniet volledig, te optimaliseren.

Temperatuur
De ontwikkeling van een bewaarwijn is zéér sterk afhankelijk van de stabiliteit en de hoogte van de bewaartemperatuur. Wijn dient rustig te rijpen bij een temperatuur die van 10 tot 14°C ligt. Is de bewaartemperatuur te hoog dan zal een wijn zich sneller en onevenwichtig ontwikkelen. Een te lage bewaartemperatuur zorgt voor een te trage en onevenwichtige ontwikkeling.De meeste kelders in Nederland en België zijn te warm, of de temperatuur fluctueert er sterk. Dergelijke tekortkomingen zijn vaak op te verhelpen door de kelder goed te isoleren, met bijvoorbeeld polyurethaan. Indien het isoleren onmogelijk / onwenselijk is dan dient de kelder te worden voorzien van een klimaatsysteem. Schommelingen van de temperatuur door het toepassen van een stenen wijnrek (zoals Vinicase) worden getemperd. Het materiaal warmt langzaam op en koelt langzaam weer af, hetgeen gunstig is voor wijn.


Luchtvochtigheid
De ideale relatieve luchtvochtigheidsgraad, voor het bewaren van wijn, is gelegen tussen de 60 en 80%. Bij een lagere luchtvochtigheid kunnen natuurkurken gaan uitdrogen en krimpen, waardoor de wijn gaat oxideren. Een te hoge luchtvochtigheid kan leiden tot schimmelvorming op de kurken en de etiketten, hetgeen zeer schadelijk en onwenselijk is. De wijn wordt aangetast en etiketten worden vies of vergaan.
Een te hoge vochtigheid kan men door; verbetering van de ventilatie, het waterdicht maken van muren en vloeren of door het plaatsen van een ontvochtiger verhelpen. Een te lage vochtigheid, hetgeen in Nederland en België niet vaak voorkomt, kan men verhelpen door het plaatsen van een luchtbevochtigingsapparaat. Een stenen wijnrek, zoals Vinicase, heeft een stabiliserende uitwerking op de vochtigheid in wijnkelders waarin de vochtigheidsgraad sterk fluctueert. Wanneer de luchtvochtigheidsgraad stijgt dan nemen de stenen vocht op, wanneer de lucht droger wordt dan geven de stenen weer een deel van het vocht af.

Ventilatie
Een wijnkelder moet goed geventileerd zijn, echter zonder dat men de lucht kan voelen stromen. In een slecht geventileerde kelder, of in dode hoeken, heerst een optimaal klimaat voor schimmelgroei. Schimmels vormen een ernstig gevaar voor wijn.
De ventilatie is vaak te verbeteren door het plaatsen van meerdere ventilatieroosters. Een klimaatsysteem kan op dit vlak ook een goede bijdrage leveren. Bij de keuze en de plaatsing van een wijnrek moet men er goed op letten dat de lucht vrijelijk rondom het rek kan stromen. Wijn moet onder geurneutrale omstandigheden worden opgelegd. Het is sterk af te raden om naast wijn, levensmiddelen en/of chemicaliën te bewaren. Op de lange duur zal men dan namelijk ongewenste geuren in de wijn kunnen bespeuren. Goede ventilatie is veelal toereikend om een kelder geurvrij te houden / krijgen. Oude kelders moet men stevig onder handen nemen, waarbij alle wanden, de vloer en het plafond zorgvuldig moeten worden gereinigd en mogelijk worden hersteld.

Duisternis
Wijnen, vooral rode en mousserende, zijn zeer gevoelig voor UV-straling en moeten daarom in het donker worden opgelegd. Daglicht moet worden buitengesloten en elektrische verlichting dient gedempt te zijn. Een klein peertje dat af en toe brandt is ideaal.


Trillingen
De microprocessen, die zich gedurende de rijping van wijn voordoen, zijn gevoelig voor trillingen. Het zorgvuldig kiezen van de lokatie van een wijnkelder / wijnkamer is dan ook belangrijk. De keuze voor een stabiel en zwaar wijnrek is sterk aan te bevelen.

Advies en realisatie
Voor een deskundig en vrijblijvend advies kunt u contact met ons op te nemen. Samen met onze partners (bouwmaterialen, klimatisering etc.) kunnen we zeker een goede oplossing voor u realiseren.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

© Exaro