Wijn bewaren
Vrijwel iedere wijnkenner / wijnliefhebber wil na een bezoek aan
een wijndomein, of een prachtig ingerichte wijnhandel, zelf ook
graag een sfeervolle wijnkelder maken. Aan welke vereisten een
wijnkelder moet voldoen is voor de meesten helaas onduidelijk.
Onderstaand leggen we u een en ander uit.
De optimale omstandigheden
Een goede wijnkelder heeft een stabiele temperatuur die tussen
de 10 en 14°C. ligt, een luchtvochtigheidsgraad van tussen de 60
en 80%, het is er geurneutraal, goed geventileerd, donker en
vrij van trillingen. Bijna geen enkele kelder zal aan alle eisen
voldoen. Gelukkig is het vrijwel altijd mogelijk om de
omstandigheden aanzienlijk, zoniet volledig, te optimaliseren.
Temperatuur
De ontwikkeling van een bewaarwijn is zéér sterk afhankelijk van
de stabiliteit en de hoogte van de bewaartemperatuur. Wijn dient
rustig te rijpen bij een temperatuur die van 10 tot 14°C ligt.
Is de bewaartemperatuur te hoog dan zal een wijn zich sneller en
onevenwichtig ontwikkelen. Een te lage bewaartemperatuur zorgt
voor een te trage en onevenwichtige ontwikkeling.De meeste
kelders in Nederland en België zijn te warm, of de temperatuur
fluctueert er sterk. Dergelijke tekortkomingen zijn vaak op te
verhelpen door de kelder goed te isoleren, met bijvoorbeeld
polyurethaan. Indien het isoleren onmogelijk / onwenselijk is
dan dient de kelder te worden voorzien van een klimaatsysteem.
Schommelingen van de temperatuur door het toepassen van een
stenen wijnrek (zoals Vinicase) worden getemperd. Het materiaal
warmt langzaam op en koelt langzaam weer af, hetgeen gunstig is
voor wijn.
Luchtvochtigheid
De ideale relatieve luchtvochtigheidsgraad, voor het bewaren van
wijn, is gelegen tussen de 60 en 80%. Bij een lagere
luchtvochtigheid kunnen natuurkurken gaan uitdrogen en krimpen,
waardoor de wijn gaat oxideren. Een te hoge luchtvochtigheid kan
leiden tot schimmelvorming op de kurken en de etiketten, hetgeen
zeer schadelijk en onwenselijk is. De wijn wordt aangetast en
etiketten worden vies of vergaan.
Een te hoge vochtigheid kan men
door; verbetering van de ventilatie, het waterdicht maken van
muren en vloeren of door het plaatsen van een ontvochtiger
verhelpen. Een te lage vochtigheid, hetgeen in
Nederland en België niet vaak voorkomt, kan men verhelpen door
het plaatsen van een luchtbevochtigingsapparaat.
Een stenen wijnrek, zoals Vinicase,
heeft een stabiliserende uitwerking op de vochtigheid in
wijnkelders waarin de vochtigheidsgraad sterk fluctueert.
Wanneer de luchtvochtigheidsgraad stijgt dan nemen de stenen
vocht op, wanneer de lucht droger wordt dan geven de stenen weer
een deel van het vocht af.
Ventilatie
Een wijnkelder moet goed geventileerd zijn, echter zonder dat
men de lucht kan voelen stromen. In een slecht geventileerde
kelder, of in dode hoeken, heerst een optimaal klimaat voor
schimmelgroei. Schimmels vormen een ernstig gevaar voor wijn.
De ventilatie is vaak te verbeteren
door het plaatsen van meerdere ventilatieroosters. Een
klimaatsysteem kan op dit vlak ook een goede bijdrage leveren. Bij de keuze en de plaatsing van
een wijnrek moet men er goed op letten dat de lucht vrijelijk
rondom het rek kan stromen.
Wijn moet onder geurneutrale
omstandigheden worden opgelegd. Het is sterk af te raden om
naast wijn, levensmiddelen en/of chemicaliën te bewaren. Op de
lange duur zal men dan namelijk ongewenste geuren in de wijn
kunnen bespeuren.
Goede ventilatie is veelal toereikend om een kelder geurvrij te
houden / krijgen. Oude kelders moet men stevig onder handen
nemen, waarbij alle wanden, de vloer en het plafond zorgvuldig
moeten worden gereinigd en mogelijk worden hersteld.
Duisternis
Wijnen, vooral rode en mousserende, zijn zeer gevoelig voor
UV-straling en moeten daarom in het donker worden opgelegd.
Daglicht moet worden buitengesloten en elektrische verlichting
dient gedempt te zijn. Een klein peertje dat af en toe brandt is
ideaal.
Trillingen
De microprocessen, die zich gedurende de rijping van wijn
voordoen, zijn gevoelig voor trillingen. Het zorgvuldig kiezen
van de lokatie van een wijnkelder / wijnkamer is dan ook
belangrijk. De keuze voor een stabiel en zwaar wijnrek is sterk
aan te bevelen.
Advies en realisatie
Voor een deskundig en vrijblijvend advies kunt u contact met ons
op te nemen. Samen met onze partners (bouwmaterialen,
klimatisering etc.) kunnen we zeker een goede oplossing voor u
realiseren.
|